smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Falafel ze szpinakiem

Składniki

bułka tarta
do zagęszczenia
cebula
2 sztuki
chleb
2 kromki
ciecierzyca
50 dag
czosnek
1 główka
jajka
2 sztuki
kminek
1 łyżka
kolendra
2 łyżeczki
natka pietruszki
pęczek
oliwa
do smażenia
pestki dyni
do posypania
pieprz cayenne
1/2 łyżeczki
śmietana
300 ml
sól
do smaku
szpinak
50 dag

Sposób przygotowania

1. Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc, żeby zyskała jędrność.

2. Namocz chleb, odciśnij go i dodaj do odcedzonej ciecierzycy. Zmiksuj razem.

3. Posiekaj jedną cebulę oraz trzy ząbki czosnku. Wymieszaj z puree z ciecierzycy.

4. Dodaj jajka , przyprawy, grubo posiekaną natkę i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj tyle bulki tartej żeby masa miała konsystencję mięsa na pulpety.

5. Formuj placuszki i smaż je na rozgrzanym oleju na złoto.

6. Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź i odcedź go z nadmiaru wody. Pozostałą cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.

7. Na patelnię dodaj szpinak i śmietanę. Zagotuj, dopraw do smaku.

8. Przełóż szpinak do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim falafele, posyp pestkami. Zapiecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.

Najczęściej czytane