1. Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc, żeby zyskała jędrność.
2. Namocz chleb, odciśnij go i dodaj do odcedzonej ciecierzycy. Zmiksuj razem.
3. Posiekaj jedną cebulę oraz trzy ząbki czosnku. Wymieszaj z puree z ciecierzycy.
4. Dodaj jajka , przyprawy, grubo posiekaną natkę i sól. Dokładnie wymieszaj. Dodaj tyle bulki tartej żeby masa miała konsystencję mięsa na pulpety.
5. Formuj placuszki i smaż je na rozgrzanym oleju na złoto.
6. Jeżeli używasz mrożonego szpinaku, rozmroź i odcedź go z nadmiaru wody. Pozostałą cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.
7. Na patelnię dodaj szpinak i śmietanę. Zagotuj, dopraw do smaku.
8. Przełóż szpinak do naczynia żaroodpornego, ułóż na nim falafele, posyp pestkami. Zapiecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.