smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Czarna pasta z oliwek

Składniki

anchois
4 filety
chleb
do podania
czarne oliwki
175 g
masło
50 g
migdały
15 g
oliwa
2 łyżki
skórka cytryny
z 1 cytryny
sok cytrynowy
z 1 cytryny

Sposób przygotowania

1. Oliwki pozbawione pestek siekamy i łączymy z sokiem cytrynową oraz starą skórką z cytryny oraz masłem. Do połączenia można użyć tłuczka do ziemniaków albo po prostu zmiksować.

2. Filety anchois odsądzone i opłukane kroimy, dodajemy do mieszanki z oliwek i mieszamy ręką lub łączymy ze sobą mikserem.

3. Po woli dodajemy oliwę i zmielone migdały. Całość przekładamy do miski.

4. Pastę wstawiamy na 30 minut do lodówki. Podajemy z kawałkami pieczonego chleba.

Najczęściej czytane