smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Ciasto drożdżowe

Składniki

cukier
1 łyżeczka
drożdże
30 g
mąka
500 g
mleko
1/2 szklanki
olej
2 łyżki
sól
1 łyżeczka

Sposób przygotowania

1. Do kubka wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy pokruszone drożdże, cukier. Całość mieszamy.

2. Do miski przesiewamy mąkę, zrobimy dołek i wlewamy mleko z drożdżami. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.

3. Po 10 minutach do miski z mąką i drożdżami dodajemy olej, sól i całość wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy jeszcze trochę mleka.

4. Ciasto wykładamy do ogrzanej miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

5. Ciasto dzielimy na części wielkości pięści. Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie, wykrawamy krążki o średnicy ok. 5 cm i nadziewamy.

Najczęściej czytane