smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Barszcz wigilijny

Składniki

biała kapusta
1/4 główki
burak czerwony
1 kg
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
goździki
2 sztuki
jabłka
2 sztuki
liście laurowe
1 listek
majeranek
1/2 łyżeczki
ocet
2 łyżki
pieprz
5 ziarenek
pietruszka
1 sztuka
seler
1 sztuka
sok z czarnej porzeczki
150-200 ml
suszone grzyby
5 sztuk
woda
3 l
ziele angielskie
5 ziarenek

Sposób przygotowania

1. Do garnka o pojemności około 4 litrów wrzucamy obrane i starte na tarce o średnich oczkach buraki, jabłka ze skórką pozbawione gniazd nasiennych, obrany seler, pietruszkę, cebulę i kapustę. Wszystko zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, czosnek, grzyby, ocet i goździki.

2. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować tak długo aż buraki puszczą dużo soku, a warzywa będą miękkie (całość potrwa około 30 minut). Następnie ściągamy z ognia i dodajemy roztarty w palcach majeranek. Całość pozostawiamy na noc.

3. Następnego dnia przelewamy barszcz przez sito, lekko podgrzewamy, dodajemy sok z czarnej porzeczki, doprawiamy sola i pieprzem.

Najczęściej czytane