smaczne i sprawdzone

na kulturalni.info.pl

Babka ziemniaczana z mięsem

Składniki

cebula
2 sztuki
jajka
4 sztuki
masło
4 dag
mięso wołowe bez kości
25 dag
pieprz
do smaku
śmietana
125 ml
sól
do smaku
tłuszcz
2 dag
ziemniaki
0,5 kg

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, zemleć. Dodać masło, 3 żółtka i utrzeć składniki na aksamitną masę. Posolić.

2. 3 białka ubić, połączyć z ziemniakami.

3. Mięso zmielić, dodać do niego usmażoną cebulę, jajko, śmietanę, małą łyżeczkę utartych ziemniaków, sól i pieprz. Wymieszać.

4. Połowę masy ziemniaczanej włożyć do wysmarowanego naczynia, przełożyć raz lub dwa farszem, przykryć masą ziemniaczaną. Upiec.

5. Podawać z ostrymi sosami i surówką z kiszonej kapusty.

Najczęściej czytane